Waar moet je rekening mee houden voor een succesvol security awareness programma? De ultieme checklist

  • Rene Geenen
  • donderdag 29 februari 2024 om 10:11
Stel je voor, een collega download een e-mail bijlage met daarin een cryptolocker, je organisatie kan niet meer bij de klantinformatie en gevoelige klantgegevens lekken uit. Dan wordt de altijd aanwezige onzichtbare "cyberdreiging" ineens een concreet gevaar voor de bedrijfscontinuïteit.

Dit scenario komt vaker voor dan je denkt. Maar er is een eenvoudige manier om de kans op een dergelijk scenario significant te verkleinen namelijk: het verhogen van cyberbewust handelen middels een effectief security awareness training programma.
Checklist voor awareness training

Waarom is een security training programma belangrijk?

In het huidige digitale tijdperk zijn cyberaanvallen een reële bedreiging voor zowel individuen als organisaties. Volgens een rapport van Cybersecurity Ventures wordt verwacht dat de wereldwijde kosten van cybercriminaliteit tegen 2025 zullen stijgen tot $10,5 biljoen per jaar. Een goed security awareness training programma kan helpen om deze bedreigingen te verminderen door medewerkers de kennis en vaardigheden te geven die ze nodig hebben om veilig online te werken.

De ultieme checklist voor security awareness programma’s

Bij het opzetten van een security awareness training programma, zijn er verschillende belangrijke punten om in gedachten te houden:

Begrijp de risico’s: 

Het is belangrijk om te begrijpen welke soorten cyberdreigingen er zijn en hoe ze jouw organisatie en medewerkers kunnen beïnvloeden. Dit omvat alles van phishing en malware tot Ransomware en datalekken.

Ontwikkel een plan: 

Een goed security awareness trainingsprogramma vereist een duidelijk plan. Dit moet onder meer bevatten welke onderwerpen er zullen worden behandeld, hoe de training zal worden gegeven (bijv. online, face2face, etc.), hoe vaak de training zal worden bijgewerkt en wie binnen de organisatie de voortgang monitort, borgt en voor motivatie zorgt.

Train doorlopend: 

Nieuwe cyberdreigingen ontwikkelen zich voortdurend. Daarom is het belangrijk om regelmatig nieuwe onderwerpen aan te bieden die de actualiteit behandelen. Op deze manier zorg je ervoor dat medewerkers op de hoogte blijven van de laatste cyberdreigingen en hoe ze daarmee om dienen te gaan.

Maak het praktisch: 

Theoretische kennis is belangrijk, maar het is net zo belangrijk om medewerkers praktische vaardigheden te leren, zoals hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen en hoe ze deze intern rapporteren. Of bijvoorbeeld waar ze rekening mee moeten houden voor maken van een veilig wachtwoord.

Test in de praktijk of kennis is geland door phishing simulaties uit te (laten) voeren en door bijvoorbeeld eens te controleren of gebruikers veilige wachtwoorden hanteren die voldoen aan het wachtwoordenbeleid van de organisatie.

Belicht ook voorvallen die binnen de organisatie zijn voorgekomen. Bijvoorbeeld geslaagde phishing aanvallen, CEO fraude of aanvallen die net op tijd zijn gesignaleerd. Stop hoe dan ook geen zaken in de doofpot. Een echt incident, is helaas, de beste les en een van de beste reminders waarom het belangrijk is om gezamenlijk scherp te blijven.

Test het kennisniveau: 

Na iedere training is het een goed idee om een test of quiz voor te leggen om te zien hoeveel de medewerkers daadwerkelijk hebben geleerd. Dit kan ook helpen om te zien waar medewerkers of afdelingen nog extra ondersteuning nodig hebben.

Biedt ondersteuning: Zorg ervoor dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen als ze vragen hebben, ideeën hebben of als ze denken dat ze het slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval.


Conclusie:

Een goed security awareness training programma is voor iedere organisatie een essentieel onderdeel van de cyberbeveiligingsstrategie. Is dit bij jullie organisatie nog niet het geval? Kom dan snel in actie.

Door medewerkers de kennis en vaardigheden te geven die ze nodig hebben om veilig online te werken, kun je helpen om het risico op cyberaanvallen significant te verminderen.

We hopen dat jullie met deze tips een mooi programma kunnen opzetten of vinden.

Mocht je, bijvoorbeeld vanwege focus of andere prioriteiten willen gaan voor ontzorging middels een bewezen awareness programma? Dan biedt ook StackSecure een laagdrempelig, online security awareness trainingsplatform (StackAware), waarin onder andere is gedacht aan eerdergenoemde best practices.

Denk je na over awareness training voor jouw organisatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We voorzien je graag gratis van onze security awareness best practices whitepaper of over meer informatie rondom StackAware.

FAQ

Wat is een security awareness training programma? 

Een security awareness training programma is een programma dat is ontworpen om medewerkers  laagdrempelig en doorlopend te onderwijzen over cyberdreigingen en hoe daarmee om te gaan. Het een effectief en betaalbaar middel om de kans op incidenten significant te verkleinen.


Waarom is een security awareness programma belangrijk? 

Een security awareness programma is belangrijk omdat het medewerkers de kennis en vaardigheden geeft die ze nodig hebben om veilig online te werken en het risico op cyberaanvallen voor zichzelf en de organisatie significant te verkleinen.


Wat zijn enkele belangrijke onderdelen van een security training programma? 

Enkele belangrijke onderdelen van een security training programma zijn het bewust worden van cyber gerelateerde risico’s, het ontwikkelen van een awareness programma, het regelmatig (doorlopend) trainen, het praktisch maken van de training, het testen van de kennis en het bieden van ondersteuning.


Hoe vaak moet een security awareness programma worden bijgewerkt? 

Een security awareness programma dient regelmatig te worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat medewerkers op de hoogte blijven van de nieuwste cyberdreigingen en beveiligingspraktijken. Niemand zit te wachten op oude informatie en oude voorbeelden.


Waar kan ik meer informatie vinden over security training programma’s? 

Er zijn veel online bronnen beschikbaar waar je meer kunt leren over security training programma’s, waaronder websites van cyberbeveiligingsbedrijven, blogs en nieuwsartikelen. Je kunt ook contact opnemen met StackSecure voor meer informatie.
StackSecure maakt gebruik van cookies.

Voor het correct functioneren, optimaliseren van deze website en t.b.v. commerciële doeleinden maakt StackSecure gebruik van cookies. Meer hierover kunt u lezen in ons privacy statement